Jadłospis

Tekst - Izabela Tylkowska

Jadłospis od 05.02.2018 do 16.02.2018


ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
05.02.2018r.
Herbata
Pieczywo mieszane z masłem
Schab z pietruszką
Pomidor ,sałata
Jabłko
Barszcz biały z ziemniakami
Makaron z serem i truskawkami
Sok

Drożdżówka
Pomarańcza
Kakao
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Herbata
Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Szynka: : schab wieprzowy bez kości 92%, woda, sól, stabilizatorE451, E450, E331, białko mleka, wzmacniacz smaku E621, substancja zagęszczająca, E407, białko zwierzęce, przeciwutleniacz E316, cukry, aromat, przyprawy aromat dymu, ekstrakty przypraw, substancje konserwująca E250, mleko
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślny

skrzydełka , marchew, pietruszka,seler por,ziemniaki sól, pieprz, ziele angielskie, śmietana
Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.
Ser twój ulubiony :śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej.


Drożdżówka z serem: cukier, skrobia pszenna, mąka pszenna, jajka w płynie, woda, sucha masa mleczna, substancje spulchniające, dwufosforan sodu, soda oczyszczona, emulgatory, E 471, E475, mleczan wapnia, sól, barwnik, beta karoten, aromat waniliowy
Mleko
Kakao
WTOREK
06.02.2018r.
Herbata z miodem
Pieczywo mieszane z masłem
Jajko gotowane
Rzodkiewka, szczypiorek
Gruszka
Zupa buraczkowa z makaronem
Pulpety w sosie śmietanowym
Ziemniaki
Surówka z kapusty pekińskiej
Kompot owocowy
Kasza manna z sokiem malinowym
Herbata
Marchewka
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Miód
Jajka
Zupa : marchew, pietruszka, por,seler , buraczki skrzydełka, sól, pieprz,
Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.
Śmietana, mąka pszenna
Łopatka mielona, jajka ,sól, pieprz
Ziemniaki
Porzeczki, cukier
Kasza manna, mleko, cukier, sok malinowy
Marchew
ŚRODA
07.02.2018r.
Płatki z mlekiem
Pieczywo mieszane z masłem
Parówki cielęce
Ogórek, papryka
Pomarańcza
Zupa pomidorowa z ryżem
Paluszki rybne
Ziemniaki
Surówka z kiszonej kapusty
Kompot
Bułka z miodem
Winogrono
Herbata
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Płatkii kukurydziane : mąka 61.9%, pszenna pełnoziarnista, 31,7%pszenna, kukurydziana, cukier, %syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, emulgator-lecytyna słonecznikowa, sól, aromat, cynamon, wanilina, SUBSTANCJE WZBOGACAJĄCE: witaminy i składniki mineralne, niacyna, kwas pantotenowy ryboflawina B2wit. B6, tiamina b1, kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo
Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Parówka: mięso wieprzowe 80%, woda, sól, substancje konserwujące (E250), skrobia ziemniaczana, stabilizator (E331 iii), emulgator (E472c), cukry( mal todekstryna, dekstroza), wzmacniacz smaku (E621) przeciwutleniacz (E301), E316), izolowane białko sojowe, przyprawy naturalne, ekstrakty przypraw, (cytryna, gorczyca0 gałka muszkatołowa, cykoria, regulator kwasowości 9E262)barwniki (E120) soja gorczyca
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślny
:
Skrzydełka ,marchew, pietruszka, seleri, sól,koncentrat pomidorowy,ryż pieprz, mąka pszenna, śmietana
Filet z mintaja,bułka tarta Mąka pszenna, jajka, olej, przyprawy
Ziemniaki
Jabłka cukier
Bułka pszenna: : mąka pszenna, woda, drożdże, emulgaor E472, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, kwas L-askorbinowy
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślny
Miód
herbata
CZWARTEK
08.02.2018r.
Zupa budyniowa
Pieczywo mieszane z masłem
Szynka wieprzowa
Ogórek zielony
Śliwki
Zupa jarzynowa z grzankami
Udko z kurczaka
Frytki
Surówka z kapusty i kopru
Kompot
Pączki
Herbata
Mandarynka
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Budyń : skrobia ziemniaczana, skrobia ziemniaczana, aromat, barwnik, koszelia, śladowe ilości, glutenu, białek jajka kurzego, białek mleka

Chleb pszenny (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda.
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślny
Szynka z komina: mięśnie z szynki wieprzowej bez kości 96%, woda, dekstroda, stabilizator, E452, E451, E450, sól, przeciwutleniacze E301, wzmacniacz smaku E621, substancja konserwująca E25
skrzydełka, ,marchew,pietruszka,seler,,por
brokuł,kalafior, groszek, mąka pszenna,
śmietana
Bułka pszenna: : mąka pszenna, woda, drożdże, emulgaor E472, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, kwas L-askorbinowy
Udko z kurczaka
Ziemniaki, olej
Jabłka
Mąka, jajka, mleko, drożdże, cukier, masło
PIĄTEK
09.02.2018r.
Płatki owsiane
Chleb pszenny, chleb razowy z masłem
Pasztet drobiowy
Ogórek zielony
Kiwi
Zupa Koperkowa z makaronem
Kopytka z serem
Surówka z marchewki
Kompot
Galaretka
Herbata
Biszkopty
Brzoskwinie
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Płatki owsiane
Mleko 2%
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Pasztet: woda , tłuszcz wieprzowy, mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka, gęsi, wątróbka z kurczaka, wątróbka wieprzowa, jaja, kasza manna, serca z kurcząt, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, cebula, papryka, przyprawy.
Ogórek
Kiwi
Skrzydełka marchew, pietruszka, koperek , mąka pszenna, śmietana
Ziemniaki mąka pszenna, jaja.
Ser twój ulubiony :śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Jablka, cukier
Biszkopt: cukier, skrobia pszenna, mąka pszenna, jajka w płynie, woda, sucha masa mleczna, substancje spulchniające, dwufosforan sodu, soda oczyszczona, emulgatory, E 471, E475, mleczan wapnia, sól, barwnik, beta karoten, aromat waniliowy
Cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty, barwniki: antocyjany, kurkumina. może zawierać soję, mleko, pszenicę i orzechy laskowe.
PONIEDZIAŁEK
12.02.2018r.
Płatki z mlekiem
Pieczywo mieszane z masłem
Ser żółty
Sałata
Pomidor
Winogrono
Rosół z makaronem
Kotlet mielony
ziemniaki
Ogórek
Kompot
Jogurt naturalny z truskawkami
Wafle ryżowe
Herbata
Marchewka
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Płatkii kukurydziane : mąka 61.9%, pszenna pełnoziarnista, 31,7%pszenna, kukurydziana, cukier, %syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, emulgator-lecytyna słonecznikowa, sól, aromat, cynamon, wanilina, SUBSTANCJE WZBOGACAJĄCE: witaminy i składniki mineralne, niacyna, kwas pantotenowy ryboflawina B2wit. B6, tiamina b1, kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Ser żółty: mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: (z jaj)kultury bakterii mlekowych(mleko) podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik

Skrzydełka,marchew, seler, ,pietruszka, sól, pieprz, ziele angielskie,
Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.
Mięso mielone z łopatki, jaja,bułka pszenna, przyprawy
Ziemniaki, olej
Jogurt: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii mlekowych
Truskawki, cukier
Wafle ryżowe
Marchew

WTOREK
13.02.2018r.
Kakao
Pieczywo mieszane z masłem
Szynka wieprzowa
Ogórek zielony
Rzodkiewka
Jabłko
Żurek z ziemniakami
Pierogi z serem
Surówka z marchewki i jabłek
Kompot truskawkowy
Bułka z miodem
Herbata owocowa
Gruszka
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko, kakao
Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię
Szynka z komina: mięśnie z szynki wieprzowej bez kości 96%, woda, dekstroda, stabilizator, E452, E451, E450, sól, przeciwutleniacze E301, wzmacniacz smaku E621, substancja konserwująca E25
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Żur, ziemniaki, cebula, przyprawy
Mąka, jajka, ser biały: Ser twój ulubiony :śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Truskawki cukier
Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Miód
ŚRODA
14.02.2018r.
Płatki z mlekiem
Pieczywo z masłem
Ser topiony
Pomidor
Sałata
Banan
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Ryż
Surówka z selera
Kompot

Kisiel
Ciasteczko „Lubiś”
Śliwka
Herbata
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Płatki czekoladowe : mąka 61.9% pszenna pełnoziarnista, 31,7%pszenna kukurydziana, cukier, kakao 7.1%syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, emulgator-lecytyna słonecznikowa, sól, aromat, cynamon, wanilina, SUBSTANCJE WZBOGACAJĄCE: witaminy i składniki mineralne, niacyna, kwas pantotenowy ryboflawina B2wit. B6, tiamina b1, kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo
Ser topiony ziołowy: woda, ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące: E450, E452, białka mleka, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, zioła, sól, cebula suszona, aromat
Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Zupa: marchew, pietruszka skrzydełka, przecier ogórkowy,ziemniaki, sól, pieprz, mąka pszenna, , śmietana
Filet z kurczaka,koncentrat pomidorowy, przyprawy
Ryż
Porzeczki, cukier
.Ciasteczka: mąka pszenna, woda, drożdże, emulgaor E472, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, kwas L-askorbinowy
Kisiel: sok owocowy, mąka ziemniaczana
Śliwka
CZWARTEK
15.02.2018r.
Kakao
Pieczywo z masłem
Kiełbaski wieprzowe
Pomidor
Szczypiorek
Gruszka
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Naleśniki z dżemem i cukrem pudrem
Sok
Sałatka jarzynowa
Chleb z masłem
Herbata z cytryną i miodem
Pomarańcza
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Kakao
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię
Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Kiełbaski: mięso wieprzowe 80%, woda, sól, substancje konserwujące (E250), skrobia ziemniaczana, stabilizator (E331 iii), emulgator (E472c), cukry
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Zupa : skrzydełka, marchew, pietruszka, , ziemniaki, por, , kalafior sól, pieprz, ziele angielskie, śmietana, mąka pszenna
Mąka, jajka,mleko, olej
Dżem truskawkowy: Dżem truskawkowy- truskawki, cukier, woda, syrop glukozowo- fruktozowy, substancje żelujące, pektyna, substancje zagęszczające- guma gaur, regulatory kwasowości- kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy, przeciw utleniacze- witamin C
Marchew, pietruszka,ogórek, seler,jajka,
Majonez{olej, żółtko jaja, ocet, musztarda,cukier,sól
Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Pomarańcza
PIĄTEK
16.02.2018r.
Herbata
Pieczywo z masłem
Szynka drobiowa z fileta
Papryka
Szczypiorek
Mandarynka
Zupa pomidorowa z makaronem
Filet z ryby zapiekany z warzywami
Ziemniaki
Kompot
Serek Danio
Chrupki kukurydziane
Herbata
Jabłko
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię
Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Szynka drobiowa: filet drobiowy 48%, woda, mięso wieprzowe 7%, tłuszcz wieprzowy skrobia ziemniaczana, sól, tkanka łączna wieprzowa, mal todekstryna, stabilizator (E450, E 451, E-33) substancje zagęszczające (E 407) białko sojowe, ekstrakty przypraw (z selerem), wzmacniacz smaku(E621)bulion granulowany(hydroliza tor białkowy)z soją), tłuszcz roślinny, aromat, substancja konserwująca (E250)błonnik: grochowy, marchwiowy, pszenny i sojowy.: soja, seler, gluten.wane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca
Zupa: marchew, pietruszka skrzydełka, przecier pomidorowy, sól, pieprz, mąka pszenna, , śmietana
Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.
Filet z ryby, jajka, mąka , marchew, brokuły, kalafior
Ziemniaki
Serek Danio: twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy,naturalny aromat waniliowy, żelatyna
Chrupki: kaszka kukurydziana może zawierać gluten oraz nasiona sezamu










© 2012-2016 Przedszkole Gminne w Kramsku, ul. Chopina 12, 62-511 Kramsk, tel. 63 2470004 w. 226, e-mail: przedszkole.kramsk@gmail.com