Jadłospis

Tekst - Izabela Tylkowska

Jadłospis od 16.04.2018 do 27.04.2018


ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
16.04.2018r.
Kakao
Pieczywo mieszane z masłem
Szynka wieprzowa
Ogórek
Gruszka
Zupa Koperkowa z ziemniakami
Naleśniki z dżemem i cukrem pudrem
Sok Kubuś
Tosty z serem
Herbata malinowa z miodem
Pomarańcza
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko 2%
Kakao
Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Schab gotowany: schab wieprzowy bez kości 96%, woda, sól, stabilizator (E451, E450, E331) białko mleka, wzmacniacz smaku, (E 621 substancja zagęszczająca (E316), cukry(mal todekstryna, dekstroza)aromat, przyprawy, aromat dymu, ekstrakty przypraw, substancje konserwująca (E260):
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)

skrzydełk , marchew, pietruszka,seler por,ziemniaki sól, pieprz, ziele angielskie, koperek, śmietana

Naleśnik: mąka pszenna, jogurt naturalny – mleko pasteryzowane, mleko w proszku odtłuszczone, białko mleka, kultury bakterii jogurtowych mleko, jajka, olej, jabłko
Mięso z łopatki, sól , pieprz, jajka, bulka tarta
Marchew, jabłka, banany,
Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Ser żółty: mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: (z jaj)kultury bakterii mlekowych(mleko) podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: ananas
Pomarańcza
Herbata malinowa, miód
WTOREK
17.04.2018r.
Zupa budyniowa
Pieczywo mieszane z masłem
Ser topiony
Papryka
Jabłko
Zupa brokułowa z grzankami
Nagetsy z kuczaka
Ziemnaki
Mizeria
Kompot

Bułka z masłem
Miód
Winogrono
Herbata
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Budyń
Chleb pszenny (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda.
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślny
Ser topiony: woda, ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące: E450, E452, białka mleka, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, zioła, sól, cebula suszona, aromat,
, Zupa : marchew, pietruszka skrzydełka, kalafior, brokuły, sól, pieprz, mąka pszenna, , śmietana
Bułka pszenna: mąka pszenna, woda, drożdże, emulgaor E472, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, kwas L-askorbinowy

Filet z krczaka, jajka, bułka tarta, oej
śmietana , ogoóek ,sol piepz
owoce, cukier
Bułka pszenna: mąk pszenna, woda, drożdże, emulgaor E472, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, kwas L-askorbinowy
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Miód
Winogrona
herbata
ŚRODA
18.04.2018r.
Płatki czekoladowe z mlekiem
Pieczywo mieszane z masłem
Ser biały
Rzodkiewka, szczypiorek
Banan
Zupa buraczkowa z makaronem
Kotlet mielony
Ziemniaki z koperkiem
Ogórek kiszony
Sok
Ryż zapiekany z jabłkami
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Płatki czekoladowe
Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślny
Ser twój ulubiony :śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Rzodkiewka, szczyiorek
Banan
:
Skrzydełka ,marchew, pietruszka, seler, buraczki, sól, pieprz, mąka pszenna, śmietana
Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.
Sok
Łopatka mielona, pieprz, sół, majeranek,jaja
Ziemniaki ,koperek
Ryż
Jabłka
cukier
CZWARTEK
19.04.2018r.
Kawa Inka
Pieczywo mieszane z masłem
Pasztet
Ogórek zielony
Śliwka
Rosół z makaronem
Potrawka z Kurczaka
Ziemniki
Marchewka gotowana
Kompot wiśniowy
Budyń z sokiem
Jabłko
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Kawa Inka
Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Pasztet: woda , tłuszcz wieprzowy, mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka, gęsi, wątróbka z kurczaka, wątróbka wieprzowa, jaja, kasza manna, serca z kurcząt, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, cebula, papryka, przyprawy.

Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Ogórek
śliwka
Zupa :kurczak ,marchew,pietruszka,seler,,po
Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.
ziemniaki
śmietana
Machew
Wiśnie, cukier
budyń: skrobia ziemniaczana, skrobia ziemniaczana, aromat, barwnik, koszelia, śladowe ilości, glutenu, białek jajka kurzego, białek mleka
mleko, cukier, sok malinowy
Jabłko
PIĄTEK
20.04.2018r.
Płatki z mlekiem
Pieczywo mieszane z masłem
Jajko gotowane
Sałata
Pomidor
Kiwi
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Paluszki rybne
Frytki
Surówka z kapusty pekińskiej i marchwii
Kompot
Jogurt
Chrupki kukurydziane
Herbata
Brzoskwinie
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Płatki kukurydziane : mąka 61.9%, pszenna pełnoziarnista, 31,7%pszenna, kukurydziana, cukier, kakao 7.1%syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, emulgator-lecytyna słonecznikowa, sól, aromat, cynamon, wanilina, SUBSTANCJE WZBOGACAJĄCE: witaminy i składniki mineralne, niacyna, kwas pantotenowy ryboflawina B2wit. B6, tiamina b1, kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo
Mleko 2%
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Jajka
Sałata, pomidor, kiwi
Skrzydełka marchew, pietruszka, por, pieczarki, śmietana, mąka pszenna
Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.
Filet z ryby, jajka, bułka tarta, olej
Kapusta pekińska, marchew, sól, cukier, olej
Jablka, cukier
Jogurt: mleko odtłuszczone (35,4%), serwatka (z mleka0odtworzona, woda, cukier, śmietanka, skrobia modyfikowana, żelatyna, żywe kultury bakterii jogurtowych, aromat, proszek truskawkowy, (skoncentrowany sok truskawkowy, maltodekstryna0, barwnik: karminy, witaminy: kwas foliowy, witaminaB6 witamina B12
Chrupki: kaszka kukurydziana może zawierać gluten oraz nasiona sezamu
Herbata
PONIEDZIAŁEK
23.04.2018
Płatki owsiane na mleku
Pieczywo mieszane z masłem
Pasta rybna
Sałata
Papryka
Winogrono
Kapuśniak z ziemniakami
Pulpety w sosie śmietanowym
Ryż
Ogórek
Kompot truskawkowy
Bułka z kremem czekoladowym
Herbata
Marchewka
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Płatki owsiane
Mleko 2%
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Makrela w sosie pomidorowym
Kapusta, marchew, pietruszka, seler sól, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, skrzydełko,
mięso wieprzowe, majeranek sól, pieprz, ,cebula,
śmietana
ryż
ogórek kiszony
Truskawki ,cukier
Bułka pszenna: : mąka pszenna, woda, drożdże, emulgaor E472, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, kwas L-askorbinowy
Krem czekoladowy:mleko odtłuszczone, kakao, orzechy, soja,emulgator olej palmowy, cukier

WTOREK
24.04.2018r.
Kakao
Pieczywo mieszane z masłem
Parówki z szynki
Ketchup
Pomidor
Jabłko
Zupa jarzynowa z grzankami
Kopytka z serem i cynamonem
Surówka z marchewki i anansa
Kompot
Chleb z pasztetem
Ogórek
Hebata
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko 2%
Kakao
Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Parówki: mięso wieprzowe 80%, woda, sól, substancje konserwujące (E250), skrobia ziemniaczana, stabilizator (E331 iii), emulgator (E472c), cukry
, Zupa jarzynowa: marchew, pietruszka skrzydełka, kalafior, brokuły, sól, pieprz, mąka pszenna, , śmietana
Bułka pszenna: mąka pszenna, woda, drożdże, emulgaor E472, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, kwas L-askorbinowy

Kopytka z serem: Mąka pszenna, mąka grubego przemiału, sól, ser twarogowy śmietankowy, cynamon
Masło:(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Surówka-marchew jabłko, ,cukier, kwas cytrynowy:
Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Pasztet: woda , tłuszcz wieprzowy, mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka, gęsi, wątróbka z kurczaka, wątróbka wieprzowa, jaja, kasza manna, serca z kurcząt, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, cebula, papryka, przyprawy.
Ogórek zielony
herbata
ŚRODA
25.04.2018r.
Kawa Inka na mleku
Pieczywo z masłem
Polędwica sopocka
Rzodkiewka
Gruszka
Zupa pomidorowa z makronem
Filet z ryby zapiekny z warzywami
Ziemniaki
Kompot

Kisiel
Herbatniki
Marchewka
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Płatki ryżowe
Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda

Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Polędwica sopocka- schab wieprzowy bez kości 96%, woda, sól, stabilizator (E451, E450, E331) białko mleka, wzmacniacz smaku, (E 621 substancja zagęszczająca (E316), cukry(mal todekstryna, dekstroza)aromat, przyprawy, aromat dymu, ekstrakty przypraw, substancje konserwująca (E260): mleko
Zupa skrzydełka, koncentrat pomidorowy,marchew, pietruszka, śmietana, mąka pszenna, :
Filet z ryby, marchew, pietruszka, cebula
Ziemniaki, koper
Fasola szparagowa
Porzeczki, cukier

Herbatnikit: cukier, skrobia pszenna, mąka pszenna, jajka w płynie, woda, sucha masa mleczna, substancje spulchniające, dwufosforan sodu, soda oczyszczona, emulgatory, E 471, E475, mleczan wapnia, sól, barwnik, beta karoten, aromat waniliowy
kisiel
CZWARTEK
26.04.2018r.
Płatki z mlekiem
Pieczywo z masłem
Jajecznica
Szczypiorek
Rzodkiewka
Gruszka
Zupa Jarzynowa z drobnym makaronem
Gołąbki z sosem pomidorowym
Buraczki
Kompot wiśniowy
Kasza manna na mleku z malinami
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Płatki kukurydziane : mąka 61.9%, pszenna pełnoziarnista, 31,7%pszenna, kukurydziana, cukier, kakao 7.1%syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, emulgator-lecytyna słonecznikowa, sól, aromat, cynamon, wanilina, SUBSTANCJE WZBOGACAJĄCE: witaminy i składniki mineralne, niacyna, kwas pantotenowy ryboflawina B2wit. B6, tiamina b1, kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo

Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda

Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Jajka
Zupa jarzynowa: skrzydełka, marchew, pietruszka, , por, sól, pieprz, ziele angielskie, brokuły, kalafior, fasolka

Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.

mięso wieprzowe, majeranek sól, pieprz, mąka, koncentrat pomidorowy,śmietana

Buraczki , sól, cukier
Wiśnie mrożone, cukier
Kasza manna,
Mleko
Maliny
PIĄTEK
27.04.2018r
Zacierka na mleku
Pieczywo mieszane z masłem
Szynka drobiowa
Papryka czerwona
Banan
Żurek z ziemniakami
Pyzy drożdżowe z sosem owocowo jogurtowym
Kompot jabłkowy

Gofry
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko, mąka pszenna, jajka

Chleb pszenny (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka , otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Szynka drobiowa: filet drobiowy 48%, woda, mięso wieprzowe 7%, tłuszcz wieprzowy skrobia ziemniaczana, sól, tkanka łączna wieprzowa, mal todekstryna, stabilizator (E450, E 451, E-33) substancje zagęszczające (E 407) białko sojowe, ekstrakty przypraw (z selerem), wzmacniacz smaku(E621)bulion granulowany(hydroliza tor białkowy)z soją), tłuszcz roślinny, aromat, substancja konserwująca (E250)błonnik: grochowy, marchwiowy, pszenny i sojowy.: soja, seler, gluten.wane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca
Ser żółty: mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: (z jaj)kultury bakterii mlekowych(mleko) podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: ananas
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maśla
Papryka czerwona
Banan

:skrzydełka, marchew, pietruszka, ziemniaki, cebula, sól, ziele angielskie, liść laurowy, żur
Mąka pszenna, Jajka, drożdże, mleko
Jogurt naturalny, truskawki
Jabłka ,cukier
Mąka, mleko, proszek do pieczenia, jajka, olej, cukier










© 2012-2016 Przedszkole Gminne w Kramsku, ul. Chopina 12, 62-511 Kramsk, tel. 63 2470004 w. 226, e-mail: przedszkole.kramsk@gmail.com