Jadłospis

Tekst - Izabela Tylkowska

Jadłospis od 19.06.2018 do 30.06.2018


ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
19.06.2017r.
Kakao
Pieczywo z masłem
Serek topiony
Schab prasowany
Rzodkiewka
Jabłko
Zupa kalafiorowa
Makaron z serkiem waniliowym i truskawkami
Sok
Bułka z masłem
Pasztet pieczony
Ogórek zielony
Herbata
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Kakao
Mleko
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Chleb razowy: mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Ser topiony
Schab prasowany: mięso z szynki wieprzowej bez kości 91%, woda, sól, stabilizator(E451, E450, E 331), białko mleka, wzmacniacz smaku, (E821), substancje zagęszczające (E407), białko zwierzęce, ( wieprzowe), przeciw utleniacze, aromat, przyprawy, aromat dymu, ekstrakty przypraw, substancja konserwująca (E250): mleko
Rzodkiewka
Jabłko
Kalafiorowa: skrzydełka, marchew, pietruszka ,seler , por, sól, pieprz, ziele angielskie, kalafior, śmietana, mąka pszenna, ziemniaki
Serek Danio: twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy,naturalny aromat waniliowy, żelatyna
Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.
Truskawki
Bułka pszenna: mąk pszenna, woda, drożdże, emulgaor E472, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, kwas L-askorbinowy
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Pasztet: woda , tłuszcz wieprzowy, mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka, gęsi, wątróbka z kurczaka, wątróbka wieprzowa, jaja, kasza manna, serca z kurcząt, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, cebula, papryka, przyprawy.
Ogórek zielony
herbata
WTOREK
20.06.2017r.
Płatki z mlekiem
Pieczywo mieszane z masłem
Ser biały ze szczypiorkiem
Powidła śliwkowe
Rzodkiewka
Sałata
Winogrono
Zupa pomidorowa z ryżem
Udko pieczone
Ziemniaki
Mizeria
Kompot
Bułka pszenna
Miód
Herbata
Kiwi
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Płatki: mąka 61.9% pszenna pełnoziarnista, 31,7%pszenna kukurydziana, cukier, kakao 7.1%syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, emulgator-lecytyna słonecznikowa, sól, aromat, cynamon, wanilina, SUBSTANCJE WZBOGACAJĄCE: witaminy i składniki mineralne, niacyna, kwas pantotenowy ryboflawina B2wit. B6, tiamina b1, kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo

Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Ser twój ulubiony :śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Powiodła śliwkowe : śliwki, cukier, woda, syrop glukozowo- fruktozowy, substancje żelujące, pektyna, substancje zagęszczające- guma gaur, regulatory kwasowości- kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy, przeciw utleniacze- witamina C
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Rzodkiewka
Kiwi
Zupa pomidorowa -przecier pomidorowy ,marchew, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna,
jajka
udko z kurczaka, sól pieprz, majeranek
Ziemniaki, koper
Ogórek zielony, śmietana, sól , cukier,
Porzeczki, cukier
bułka pszenna: mąka pszenna, : mak , woda, drożdże, emulgaor E472, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, kwas L-askorbinowy
miód
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Jogurt: mleko odtłuszczone (35,4%), serwatka (z mleka0odtworzona, woda, cukier, śmietanka, skrobia modyfikowana, żelatyna, żywe kultury bakterii jogurtowych, aromat, proszek truskawkowy, (skoncentrowany sok truskawko wy, maltodekstryna0, barwnik: karminy, witaminy: kwas foliowy, witaminaB6 witamina B 12
kiwi
ŚRODA
21.06.2017r.
Kawa Inka
Pieczywo mieszane z masłem
Ser topiony
Szynka z komina
Ogórek
Truskawki
Barszcz biały z ziemniakami
Naleśniki z jabłkami i serkiem waniliowym
Brzoskwinie
Sok

Jogurt owocowy
Wafle ryżowe
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Chleb pszenny(mąka pszenna typ 450 drożdże woda (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślny
Szynka z komina: mięśnie z szynki wieprzowej bez kości 96%, woda, dekstroda, stabilizator, E452, E451, E450, sól, przeciwutleniacze E301, wzmacniacz smaku E621, substancja konserwująca E25
Ser : mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: (z jaj)kultury bakterii mlekowych(mleko) podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: ananas
0, pieprz, ziele angielskie, aromat dymu wędzonego.
Pomidor , truskawki
Barszcz biały: skrzydełka, marchew, pietruszka ,seler , por, sól, pieprz, ziele angielskie, kwasek cytrynowy, śmietana, mąka pszenna, ziemniaki
Sok Jblkowy
Naleśnik: mąka pszenna, jogurt naturalny – mleko pasteryzowane, mleko w proszku odtłuszczone, białko mleka, kultury bakterii jogurtowych mleko, jajka, olej, jabłko
Serek danio: Twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo- fruktozowy
Jogurt: mleko odtłuszczone (35,4%), serwatka (z mleka0odtworzona, woda, cukier, śmietanka, skrobia modyfikowana, żelatyna, żywe kultury bakterii jogurtowych, aromat, proszek truskawkowy, (skoncentrowany sok truskawkowy, maltodekstryna0, barwnik: karminy, witaminy: kwas foliowy, witaminaB6 witamina B12
CZWARTEK
22.05.2017r.
Płatki z mlekiem
Pieczywo mieszane z masłem
Jajecznica
Sałata
Pomidor
Kapuśniak z ziemniakami
Karkówka duszona
Kasza jęczmienna
Ogórek konserwowy
Kompot porzeczkowy
Bułka
Krem czekoladowy
Winogrono
Herbata
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Płatki: mąka 61.9%, pszenna pełnoziarnista, 31,7%pszenna, kukurydziana, cukier, kakao 7.1%syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, emulgator-lecytyna słonecznikowa, sól, aromat, cynamon, wanilina, SUBSTANCJE WZBOGACAJĄCE: witaminy i składniki mineralne, niacyna, kwas pantotenowy ryboflawina B2wit. B6, tiamina b1, kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo
Chleb pszenny(mąka pszenna typ 450 drożdże woda (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda.
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślny
Jajka
kapuśniak : skrzydełka, marchew, pietruszka, seler, kapusta kiszona, sól, pieprz, ziele angielskie, ziemniaki
karkówka ,sól, pieprz, olej, mąka pszenna
kasza jęczmienna
ogórek
Porzeczki, cukier
Bułka pszenna: : mąka pszenna, woda, drożdże, emulgaor E472, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, kwas L-askorbinowy
Krem czekoladowy
PIĄTEK
23.06.2017r.
Płatki owsiane na mleku
Bułka z masłem
Parówka
Ogórek
Zupa buraczkowa z makaronem
Filet z ryby
Ziemniaki
Surówka z kapusty i koperku
Kompot wiśniowy
Galaretka
Biszkopty
Winogrono
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko 2%
Płatki owsiane
Bułka pszenna: mąk pszenna, woda, drożdże, emulgaor E472, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, kwas L-askorbinowy
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Parówka: mięso wieprzowe 80%, woda, sól, substancje konserwujące (E250), skrobia ziemniaczana, stabilizator (E331 iii), emulgator (E472c), cukry( mal todekstryna, dekstroza), wzmacniacz smaku (E621) przeciwutleniacz (E301), E316), izolowane białko sojowe, przyprawy naturalne, ekstrakty przypraw, (cytryna, gorczyca0 gałka muszkatołowa, cykoria, regulator kwasowości 9E262)barwniki (E120) soja gorczyca
Buraczkowa :skrzydełka,marchew,pietruszka,seler,buraki , mąka pszenna, śmietana
Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.
Ziemniaki
Filet z ryby, bulka tarta ,jajka
Kapusta ,koperek, kwasek cytrynowy, cukier, sól, olej
Wiśnie, cukier
Cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty, barwniki: antocyjany, kurkumina. może zawierać soję, mleko, pszenicę i orzechy laskowe.
Biszkopt: cukier, skrobia pszenna, mąka pszenna, jajka w płynie, woda, sucha masa mleczna, substancje spulchniające, dwufosforan sodu, soda oczyszczona, emulgatory, E 471, E475, mleczan wapnia, sól, barwnik, beta karoten, aromat waniliowy
Winogrono
PONIEDZIAŁEK
26.06.2017
Płatki kukurydziane z mlekiem
Pieczywo mieszane z masłem
Szynka drobiowa
Jajko gotowane
Papryka czerwona
Banan
Zupa brokułowa z grzankami
Twarożek ze szczypiorkiem
Ziemniaki
Kompot wiśniowy


Drożdżówka
Pomarańcza
Herbata owocowa
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Płatki kukurydziane : mąka 61.9%, pszenna pełnoziarnista, 31,7%pszenna, kukurydziana, cukier, kakao 7.1%syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, emulgator-lecytyna słonecznikowa, sól, aromat, cynamon, wanilina, SUBSTANCJE WZBOGACAJĄCE: witaminy i składniki mineralne, niacyna, kwas pantotenowy ryboflawina B2wit. B6, tiamina b1, kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo
Chleb pszenny(mąka pszenna typ 450 drożdże woda (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Szynka drobiowa: filet drobiowy 48%, woda, mięso wieprzowe 7%, tłuszcz wieprzowy skrobia ziemniaczana, sól, tkanka łączna wieprzowa, mal todekstryna, stabilizator (E450, E 451, E-33) substancje zagęszczające (E 407) białko sojowe, ekstrakty przypraw (z selerem), wzmacniacz smaku(E621)bulion granulowany(hydroliza tor białkowy)z soją), tłuszcz roślinny, aromat, substancja konserwująca (E250)błonnik: grochowy, marchwiowy, pszenny i sojowy.: soja, seler, gluten.wane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca
Jajko

Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maśla
Papryka czerwona
Banan
Zupa jarzynowa skrzydełka, marchew, pietruszka, , por, sól, pieprz ,brokuły, śmietana, mąka pszenna,

Ser twój ulubiony :śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Ziemniaki
Wiśnie mrożone, cukier
Drożdżówka z serem mąka pszenna, cukier, śmietana ser biały

WTOREK
27.06.2017r.
Kakao
Pieczywo z masłem
Serek topiony
Dżem truskawkowy
Rzodkiewka
Gruszka
Krupnik
Filet z kurczaka
Ziemniaki
Surówka z kapusty
i marchewki
Kompot jabłkowy
Kasza manna z malinami
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Kakao
Mleko
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Chleb razowy: mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Ser topiony: woda, ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące: E450, E452, białka mleka, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, zioła, sól, cebula suszona, aromat, czosnek suszony.
Dżem truskawkowy: Dżem truskawkowy- truskawki, cukier, woda, syrop glukozowo- fruktozowy, substancje żelujące, pektyna, substancje zagęszczające- guma gaur, regulatory kwasowości- kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy, przeciw utleniacze- witamin C
Rzodkiewka
Gruszka
Zupa, marchew. pietruszka, por, mąka pszenna, kasza jęczmienna,ziemniaki, skrzydełka,
Ziemniaki
Filet z kurczaka,jajka ,bułka tarta,olej
Kapusta,marchew, olej,cukier,sól
Jabłka cukier
mleko 2%
Kasza manna
maliny
ŚRODA
28.06.2017r.
Płatki z mlekiem
Pieczywo mieszane z masłem
Szynka drobiowa
Ser żółty
Papryka czerwona
Jabłko
Żurek z ziemniakami
Kopytka z serem i cynamonem
Surówka z marchewki
Sok malinowy

Jogurt owocowy
Biszkopty
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Płatki kukurydziane : mąka 61.9%, pszenna pełnoziarnista, 31,7%pszenna, kukurydziana, cukier, kakao 7.1%syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, emulgator-lecytyna słonecznikowa, sól, aromat, cynamon, wanilina, SUBSTANCJE WZBOGACAJĄCE: witaminy i składniki mineralne, niacyna, kwas pantotenowy ryboflawina B2wit. B6, tiamina b1, kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo
Chleb pszenny(mąka pszenna typ 450 drożdże woda (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Szynka drobiowa: filet drobiowy 48%, woda, mięso wieprzowe 7%, tłuszcz wieprzowy skrobia ziemniaczana, sól, tkanka łączna wieprzowa, mal todekstryna, stabilizator (E450, E 451, E-33) substancje zagęszczające (E 407) białko sojowe, ekstrakty przypraw (z selerem), wzmacniacz smaku(E621)bulion granulowany(hydroliza tor białkowy)z soją), tłuszcz roślinny, aromat, substancja konserwująca (E250)błonnik: grochowy, marchwiowy, pszenny i sojowy.: soja, seler, gluten.wane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca
Ser żółty: mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: (z jaj)kultury bakterii mlekowych(mleko) podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: ananas
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maśla
Papryka czerwona
Banan
Żur, sól, pieprz, majeranek, mąka
Boczek
ziemniaki
Mąka pszenna, Ser biały: :śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej
jajka
Jabłka ,cukier
Jogurt: mleko odtłuszczone (35,4%), serwatka (z mleka0odtworzona, woda, cukier, śmietanka, skrobia modyfikowana, żelatyna, żywe kultury bakterii jogurtowych, aromat, proszek truskawkowy, (skoncentrowany sok truskawkowy, maltodekstryna0, barwnik: karminy, witaminy: kwas foliowy, witaminaB6 witamina B12
CZWARTEK
29.06.2017r.
Kawa zbożowa na mleku
Pieczywo z masłem
Pasta z ryby
Ser biały
Pomidor
Gruszka
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem
Kompot wiśniowy
Bułka z masłem
Miód
Herbata
Marchewka
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Kawa zbożowa
Mleko
Pieczywo pszenne: mąka pszenna typ 450 drożdże woda mąka pszenna typ 450 drożdże woda (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Pieczywo razowe: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda drożdże, sól, mak, sezam, mąka sojowa, przeciwutleniacze
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Ryba wędzona
Ser twój ulubiony :śmietanka, kultury bakterii fermentacji mleko
Zupa : skrzydełka, marchew, pietruszka,seler , por, sól, pieprz, ziele angielskie, kalafior, śmietana, mąka pszenna,
Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.
Łopatka mielona, koncentrat pomidorowy,
Przyprawy,mąka pszenna

Ogórek
Wiśnie mrożone, cukier
Bułka pszenna: mąka pszenna, : mąk pszenna, woda, drożdże, emulgaor E472, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, kwas L-askorbinowy
Masło :(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślny
Miód
Marchew
PIĄTEK
30.06.2017r
Płatki z mlekiem
Pieczywo mieszane z masłem
Serek topiony z papryką
Szynka z komina
Pomidor
Jabłko
Zupa jarzynowa z drobnym makaronem
Placki ziemniaczane ze śmietaną
Sok

Pączek serowy
Truskawki
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Płatki: mąka 61.9%, pszenna pełnoziarnista, 31,7%pszenna, kukurydziana, cukier, kakao 7.1%syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, emulgator-lecytyna słonecznikowa, sól, aromat, cynamon, wanilina, SUBSTANCJE WZBOGACAJĄCE: witaminy i składniki mineralne, niacyna, kwas pantotenowy ryboflawina B2wit. B6, tiamina b1, kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo
Chleb pszenny(mąka pszenna typ 450 drożdże woda (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo

Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślny
Ser topiony: woda, ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące: E450, E452, białka mleka, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, zioła, sól, cebula suszona, aromat, czosnek suszony.
Szynka z komina: mięśnie z szynki wieprzowej bez kości 96%, woda, dekstroda, stabilizator, E452, E451, E450, sól, przeciwutleniacze E301, wzmacniacz smaku E621, substancja konserwująca E250, pieprz, ziele angielskie, aromat dymu wędzonego.
Pomidor ,Jabłko
:
Skrzydełka ,marchew, pietruszka, seler, kalafior,brokuły sól, pieprz, mąka pszenna, śmietana
Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.
Sok Jblkowy
Ziemniaki: mąka pszenna, jajka, olej, śmietana, sól, majeranek, cebula
pączek serowy: mąka pszenna, skrobia, cukier, jaja, woda, substancje spulchniające, E450, E500, olej, proszek jogurtowy, 3,3%, stabilizatory, proszek twarogowy, syrop glukozowy, sól, emulgatory, lecytyna, aromat, białko mleka, soi.










© 2012-2016 Przedszkole Gminne w Kramsku, ul. Chopina 12, 62-511 Kramsk, tel. 63 2470004 w. 226, e-mail: przedszkole.kramsk@gmail.com