Jadłospis Spółdzielnia Socjalna "Razem do sukcesu" od 03.02.2025r.- 07.02.2025r.
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
3-7 luty 2025r.
Dania zaproponowane w jadłospisie zostały przygotowane w oparciu o składniki mogące zawierać w swoim składzie substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe. Oprócz tych wymienionych w tabeli, dodatkowo mogą się w nich znajdować: pochodne selera, gorczyca i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, produkty pochodne jaj. Potrawy zawierają produkty zbożowe m.in. mąkę pszenną, mąkę żytnią, mąkę pszenno-żytnią oraz mąkę graham, które są źródłem białek zbóż np. glutenu.
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
SKŁAD POTRAWY/ALERGNY |
PONIEDIAŁEK 3 luty |
Mleko (200ml)
Bułka (40g) Masło (5g) Ser Podlaski (20g) Pasztet drobiowy (20g) Papryka (20g) Ogórek kiszony (10g)
Energia: 335 kcal B: 18,04 g T: 13,62 g W: 36,61 g
|
Zupa kalafiorowa (200ml)
Kotlety siekane (120g) Ziemniaki (150g)
Buraczki (80g)
Kompot owocowy (200ml)
Energia: 404 kcal B: 28,38 g T: 11,06 g W: 49,45 g |
Kawa zbożowa na mleku (200ml)
Bułka graham (40g) Masło (5g) Szynka (20g) Sałata (10g) Ogórek zielony (20g)
Energia: 279 kcal B: 14,27 g T: 9,56 g W: 35,57g |
Śniadanie: Mleko 1,5%, bulka, masło, ser podlaski, mięso z piersi indyka, mięso z ud kurczaka, jaja kurze, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, otręby owsiane, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka, ogórek kiszony. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja Obiad: Bulion warzywny, kalafior, por, cebula, koper ogrodowy, sól, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, masło; Mięso z piersi kurczaka, jaja kurze, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, pieprz, sól, natka pietruszki, Ziemniaki, buraczki Woda, owoce, cukier Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Mleko 1,5%, kawa zbożowa, bułka graham, masło, szynka, ogórek zielony, sałata. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja
|
WTOREK 4 luty |
Owsianka na mleku (200ml)
Chleb mieszany (20g) Masło (5g) Powidła śliwkowe (20g) Serek wiejski (20g) Pomidor (20g) Rzodkiewka (20g)
Herbata (200ml)
Energia: 341 kcal B: 13,11 g T: 11,39 g W: 47,58 g
|
Rosół z makaronem (200ml)
Schab wieprzowy (90g) Ziemniaki (150g) Fasolka szparagowa (80g)
Woda z cytryną (200ml)
Energia: 430 kcal B: 27,37 g T: 11,70 g W: 56,53 g |
Wafle ryżowe (30g) Serek śmietankowy (20g)
Banan (120g)
Herbata miętowa (200ml)
Energia: 318 kcal B: 6,24 g T: 9,28 g W: 53,47 g |
Śniadanie: Mleko 1,5%, płatki owsiane, chleb mieszany, masło, powidła śliwkowe, serek wiejski, pomidor, rzodkiewka Herbata, cukier Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja Obiad: Woda, makaron czterojajeczny, porcja rosołowa, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy; Schab wieprzowy, jaja kurze, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz, Ziemniaki Fasolka szparagowa Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Wafle ryżowe, serek śmietankowy, banan, Herbata miętowa Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja |
ŚRODA 5 luty |
Kawa zbożowa na mleku (200ml)
Bułka zwykła (40g) Masło (5g) Jaja kurze (25g) Szynka z indyka (15g) Ogórek kiszony (20g) Sałata (10g)
Energia: 306 kcal B: 16,09 g T: 11,50 g W: 35,38 g
|
Zupa ogórkowa (200ml)
Pierogi z serem i sosem jogurtowym (150g)
Kiwi (75g)
Kompot owocowy (200ml)
Energia: 440 kcal B: 20,14 g T: 12,32 g W: 71,06 g |
Kakao na mleku (200ml)
Pieczywo tostowe (40g) Serek kanapkowy ze szczypiorkiem (20g) Szynka (20g)
Pomidor (20g)
Energia: 290 kcal B: 14,80 g T: 9,59 g W: 36,79 g |
Śniadanie: Mleko 1,5%, kawa zbożowa, bułka zwykła, masło, jaja kurze, szynka z indyka, ogórek kiszony, sałata; Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja Obiad: Woda, ogórek kiszony, ziemniaki, żeberka wieprzowe, marchew, pietruszka, por, śmietana 18%, sól pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, Mąka pszenna, ser twarogowy półtłusty, jaja kurze, cukier, oliwa z oliwek, sól, jogurt z owocami Kiwi; Woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Mleko 1,5%, kakao, pieczywo tostowe, serek kanapkowy ze szczypiorkiem, szynka, pomidor; Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja |
CZWARTEK 6 luty |
Płatki kukurydziane na mleku (200 ml)
Chleb mieszany (20g) Masło (5g) Serek „Koluś”(20g) Kabanos drobiowy (20g) Papryka (20g) Ogórek zielony (20g)
Herbata (200ml)
Energia: 391 kcal B: 15,15 g T: 19,53 g W: 40,32 g |
Zupa zalewajka (200ml)
Kotlet devolay (90g) Ziemniaki (150g) Surówka z kapusty i kukurydzy (80g)
Woda z cytryną (200 ml)
Energia: 490 kcal B: 23,40 g T: 21,07 g W: 52,70 g |
Jogurt z owocami (150g)
Biszkopty (20g)
Herbata (200ml)
Energia: 174 kcal B: 7,69 g T: 2,93 g W: 29,23 g |
Śniadanie: Płatki kukurydziane, mleko 1,5%, chleb mieszany, masło, serek „Koluś”, kabanos drobiowy,, papryka, ogórek zielony; Herbata, cukier. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja Obiad: Woda, żurek staropolski, boczek wędzony, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, śmietana 18%, czosnek, sól, pieprz, Mięso z piersi kurczaka, bułka tarta, jaja kurze, mąka pszenna, masło, olej rzepakowy, czosnek, natka pietruszki, pieprz, sól; Kapusta pekińska, jogurt naturalny, papryka, kukurydza, oliwa z oliwek, sól, pieprz; Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Jogurt z owocami, biszkopty; Herbata, cukier. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja |
PIĄTEK 7 luty |
Kakao na mleku (200 ml)
Chleb mieszany (20g) Masło (5g) Ser gouda (20g) Szynka (20g) Pomidor (20g)
Energia: 290 kcal B: 18,25 g T: 14,82 g W: 21,16 g
|
Zupa krem z cukinii (200ml)
Ryba panierowana (120g) Ziemniaki (150g)
Surówka colesław (80g)
Kompot owocowy (200 ml)
Energia: 450 kcal B: 22,05g T: 19,39 g W: 49,60 g |
Bawarka z mlekiem (200ml)
Pieczone ziemniaczki Z dipem jogurtowym (130g)
Jabłko (180g)
Energia: 326 kcal B: 10,73 g T: 9,40 g W: 51,95 g |
Śniadanie: Mleko 2%, kakao, chleb mieszany, masło, ser gouda, szynka, pomidor Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja Obiad: Bulion rosołowy, cukinia, porcja rosołowa, olej rzepakowy, marchew, pietruszka, seler, liść laurowy, pierz, sól, ziele angielskie, pietruszka liście Filet z mintaja, bułka tarta, mąka pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy, ziemniaki Kapusta biała, marchew, majonez, cebula, cukier, sól, pieprz; Woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja. Podwieczorek: Mleko 1,5%, herbata czarna, ziemniaki, jogurt naturalny, oliwa z oliwek, sól, oregano, bazylia, jabłko Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja |
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY BEZMLECZNA
3-7 luty 2025
Dania zaproponowane w jadłospisie zostały przygotowane w oparciu o składniki mogące zawierać w swoim składzie substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe. Oprócz tych wymienionych w tabeli, dodatkowo mogą się w nich znajdować: pochodne selera, gorczyca i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, produkty pochodne jaj. Potrawy zawierają produkty zbożowe m.in. mąkę pszenną, mąkę żytnią, mąkę pszenno-żytnią oraz mąkę graham, które są źródłem białek zbóż np. glutenu.
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
SKŁAD POTRAWY/ALERGNY |
PONIEDIAŁEK 3 luty |
Herbata (200ml)
Bułka (40g) Margaryna (5g) Pasztet drobiowy (40g) Papryka (20g) Ogórek kiszony (10g)
Energia: 242 kcal B: 8,78 g T: 5,04 g W: 42,67 g
|
Zupa kalafiorowa (200ml)
Kotlety siekane (120g) Ziemniaki (150g)
Buraczki (80g)
Kompot owocowy (200ml)
Energia: 404 kcal B: 28,38 g T: 11,06 g W: 49,45 g |
Kawa zbożowa na mleku (200ml)
Bułka graham (40g) Masło (5g) Szynka (20g) Sałata (10g) Ogórek zielony (20g)
Energia: 263 kcal B: 8,65 g T: 7,03 g W: 42,75 g |
Śniadanie: Herbata, cukier, bulka, margaryna miękka, mięso z piersi indyka, mięso z ud kurczaka, jaja kurze, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, otręby owsiane, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka, ogórek kiszony. Alergeny: gluten, seler, soja Obiad: Bulion warzywny, kalafior, por, cebula, koper ogrodowy, sól, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, masło; Mięso z piersi kurczaka, jaja kurze, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, pieprz, sól, natka pietruszki, Ziemniaki, buraczki Woda, owoce, cukier Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Napój roślinny kawa zbożowa, bułka graham, margaryna miękka, szynka, ogórek zielony, sałata. Alergeny: gluten, seler, soja
|
WTOREK 4 luty |
Owsianka na mleku roślinnym (200ml)
Chleb mieszany (20g) Margaryna (5g) Powidła śliwkowe (20g) Szynka drobiowa (20g) Pomidor (20g) Rzodkiewka (20g)
Herbata (200ml)
Energia: 338 kcal B: 9,69 g T: 10,02 g W: 53,46 g
|
Rosół z makaronem (200ml)
Schab wieprzowy (90g) Ziemniaki (150g) Fasolka szparagowa (80g)
Woda z cytryną (200ml)
Energia: 430 kcal B: 27,37 g T: 11,70 g W: 56,53 g |
Wafle ryżowe (30g)
Banan (120g)
Herbata miętowa (200ml)
Energia: 241 kcal B: 4,20 g T: 1,86 g W: 52,99 g |
Śniadanie: Napój roślinny, płatki owsiane, chleb mieszany, margaryna miękka, powidła śliwkowe, szynka drobiowa, pomidor, rzodkiewka Herbata, cukier Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja Obiad: Woda, makaron czterojajeczny, porcja rosołowa, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy; Schab wieprzowy, jaja kurze, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz, Ziemniaki Fasolka szparagowa Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Wafle ryżowe, banan, Herbata miętowa Alergeny: gluten, seler, soja |
ŚRODA 5 luty |
Kawa zbożowa na mleku roślinnym (200ml)
Bułka zwykła (40g) Margaryna (5g) Jaja kurze (25g) Szynka z indyka (15g) Ogórek kiszony (20g) Sałata (10g)
Energia: 290 kcal B: 10,47 g T: 8,97 g W: 42,56 g
|
Zupa ogórkowa (200ml)
Pierogi z owcami i sosem (150g)
Kiwi (75g)
Kompot owocowy (200ml)
Energia: 414 kcal B: 14,33 g T: 9,96 g W: 71,99 g |
Kakao na mleku roślinnym (200ml)
Pieczywo tostowe (40g) Szynka (20g)
Pomidor (20g)
Energia: 251 kcal B: 8,28 g T: 5,59 g W: 42,63 g |
Śniadanie: Napój roślinny, kawa zbożowa, bułka zwykła, margaryna miękka, jaja kurze, szynka z indyka, ogórek kiszony, sałata; Alergeny: gluten, seler, soja Obiad: Woda, ogórek kiszony, ziemniaki, żeberka wieprzowe, marchew, pietruszka, por, sól pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, Mąka pszenna, owoce mrożone, jaja kurze, cukier, oliwa z oliwek, sól, Kiwi; Woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Napój roślinny, kakao, pieczywo tostowe, szynka, pomidor; Alergeny: gluten, seler, soja |
CZWARTEK 6 luty |
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym (200 ml)
Chleb mieszany (20g) Margaryna (5g) Kabanos drobiowy (40g) Papryka (20g) Ogórek zielony (20g)
Herbata (200ml)
Energia: 391 kcal B: 15,15 g T: 19,53 g W: 40,32 g |
Zupa zalewajka (200ml)
Kotlet devolay (90g) Ziemniaki (150g) Surówka z kapusty i kukurydzy (80g)
Woda z cytryną (200 ml)
Energia: 436 kcal B: 22,69 g T: 15,79 g W: 51,70 g |
Biszkopty (40g)
Owoc sezonowy
Herbata (200ml)
Energia: 242 kcal B: 4,18 g T: 2,08 g W: 52,65 g |
Śniadanie: Płatki kukurydziane, napój roślinny, chleb mieszany, margaryna miękka, kabanos drobiowy, papryka, ogórek zielony; Herbata, cukier. Alergeny: gluten, seler, soja Obiad: Woda, żurek staropolski, boczek wędzony, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz, Mięso z piersi kurczaka, bułka tarta, jaja kurze, mąka pszenna, olej rzepakowy, czosnek, natka pietruszki, pieprz, sól; Kapusta pekińska, papryka, kukurydza, oliwa z oliwek, sól, pieprz; Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Biszkopty, owoc sezonowy; Herbata, cukier. Alergeny: gluten, seler, soja |
PIĄTEK 7 luty |
Kakao na mleku roślinnym (200 ml)
Chleb mieszany (20g) Margaryna (5g) Jaja kurze (25g) Szynka (20g) Pomidor (20g)
Energia: 253 kcal B: 10,18 g T: 11,13 g W: 28,27 g
|
Zupa krem z cukinii (200ml)
Ryba panierowana (120g) Ziemniaki (150g)
Surówka colesław (80g)
Kompot owocowy (200 ml)
Energia: 450 kcal B: 22,05g T: 19,39 g W: 49,60 g |
Bawarka z mlekiem roślinnym (200ml)
Pieczone ziemniaczki w przyprawach (130g)
Jabłko (180g)
Energia: 310 kcal B: 8,40 g T: 9,40 g W: 57,09 g |
Śniadanie: Napój roślinny, kakao, chleb mieszany, margaryna miękka, jaja kurze, szynka, pomidor Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja Obiad: Bulion rosołowy, cukinia, porcja rosołowa, olej rzepakowy, marchew, pietruszka, seler, liść laurowy, pierz, sól, ziele angielskie, pietruszka liście Filet z mintaja, bułka tarta, mąka pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy, ziemniaki Kapusta biała, marchew, majonez, cebula, cukier, sól, pieprz; Woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, seler, soja. Podwieczorek: Napój roślinny herbata czarna, ziemniaki, oliwa z oliwek, sól, oregano, bazylia, jabłko Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja |
W przypadku braku dostępności niektórych produktów sezonowych, zastrzegamy sobie prawo do wprowadzenia odpowiednich zmian w jadłospisie, o których będziemy informować na bieżąco, przy zachowaniu najwyższych standardów jakości i wartości odżywczych posiłków.