Realizując temat kompleksowy „Jesień w ogrodzie”, Przedszkolaki brały udział w eksperymencie
z czerwoną kapustą. Dzieci doweidziały się, że wywar z czerwonej kapusty może zmieniać kolor pod wpływem różnych substancji, takich jak ocet, cytryna, proszek do pieczenia i mydło, a także, że czerwona kapusta zawiera naturalny wskaźnik pH, który reaguje na kwasy i zasady, zmieniając swoją barwę.
Następnie dzieci zostały zachęcone do przewidywania, co się stanie, gdy do wywaru z czerwonej kapusty dodamy:
-
- Ocet
- mydło w płynie
- proszek do pieczenia
- soda
- cytryna
Zanim zostały dodane odpowiednie składniki do wywaru dzieci dzieliły się swoimi pomysłami. Niektóre przewidywały, że sok zmieni kolor ,inne uważały, że substancja po połączeniu wybuchnie.
Wywar z czerwonej kapusty został wlany do kilku kubeczków, następnie każda substancja była dodawana kolejno do wywaru, a dzieci obserwowały zmieniające się kolory.
Po przeprowadzeniu eksperymentu dzieci dowiedziały się, że różne substancje zmieniają kolor wywaru z czerwonej kapusty w zależności od tego, czy są kwasami, czy zasadami.
Eksperyment bardzo podobał się przedszkolakom i wzbudził wiele pozytywnych emocji :)
FOTO