Strona z podwyższonym kontrastem
A A A

Jadłospis

Tekst - Barbara Dutkowiak

Jadłospis Appetit-Catering od 17.05.2021 do 21.05.2021r

DATA

Śniadanie

OBIAD

Podwieczorek

Skład/alergeny

Poniedziałek

17.05.2021r

Płatki czekoladowe z mlekiem 250g Bułka wrocławska, chleb zwykły, bułka ziarnista (20g ), masło[3g], Kielbasa żywiecka (25g), ser żółty gouda   (20g), ogórek świeży  (10g),   herbata z cytryną  (200ml)

Zupa krupnik   (na wywarze wieprzowym) [300g] Spagetti Bologneze 300g, kompot wieloowocowy[240ml], owoc jabłko

 Racuchy drożdżowe (własnego wypieku), jogurt owocowy 70g,  herbata owocowa 200ml.

ŚNIADANIE:   : Płatki czekoladowe z mlekiem (mleko orzechy, mąka pszenna,  bułka wrocławska(mąka pszenna, żytnia, sojowa), chleb zwykły (mąka pszenna, żytnia), bułka wieloziarnista(mąka pszenna, żytnia, płatki owsiane, mączka sojowa), masło(mleko), ser żółty(mleko), kiełbasa żywiecka,( mleko, sezam, soja, gluten ,orzechy, seler, gorczyca, jaja), ogórek świeży, herbata z cytryną (miód)

OBIAD: Zupa krupnik (łopatka na wywar,  kasza jęczmienna (jęczmień), marchew, seler, por, mąka pszenna). Spagetti(łopatka wieprzowa, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy,  kompot jabłkowy(50g owoców- jabłko, czarna porzeczka ), jabłko.

PODWIECZOREK:  Racuchy drożdżowe (własnego wypieku) (mleko, mąka pszenna, jajka kurze, drożdże, sól, ), jogurt owocowy (mleko, truskawki)

Wtorek

18.05.2021r

 Pieczywo mieszane [40g] bułka wrocławska, chleb zwykły, bułka wieloziarnista, masło [3g], serek Prezident z rzodkiewką[25g], gotowany filet z kurczaka 98% mięsa[20g], pomidor [20g] , Herbata czarna 200ml.

Zupa pomidorowa z ryżem (na wywarze drobiowym) [300g], udziec z kurczaka pieczone w ziołach [60g], ziemniaki gotowane całe [150g], surówka z kapusty białej młodej z marchewką150g], kompot wieloowocowy[240]

Kefir bananowy (BEZ CUKRU) 50ml, rogal z masełkiem i dżemem (połówka), kawa inka na mleku 200ml.

ŚNIADANIE: bułka wrocławska(mąka pszenna, żytnia, sojowa), chleb zwykły (mąka pszenna, żytnia), bułka wieloziarnista(mąka pszenna, żytnia, płatki owsiane, mączka sojowa), masło(mleko), serek Prezident biały(mleko), gotowany filet z kurczaka (, sezam, soja, gluten ,orzechy, seler, gorczyca, jaja), pomidor, herbata z cytryną (miód)

OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem: marchew, pietruszka, seler, por, koncentrat pomidorowy,  ryż, śmietanka 18%, mąka pszenna, filet drobiowy, makaron(mąka pszenna, jajko kurze, owies)Udziec z kurczaka(udko z kurczaka, olej rzepakowy),surówka z kapusty białej młodej z marchewką: marchew, kapusta biała, oliwa z oliwek, cukier, sól, pieprz czarny.

PODWIECZOREK: Kefir bananowy  jogurt naturalny 3%, mleko,  banan), rogal z masełkiem  i dżemem (mąka pszenna, żytnia, sojowa, dżem truskawkowy, masło (mleko). ) kawa inka  na mleku(mleko, soja gluten).

Środa

19.05.2021r

Płatki kukurydziane z mlekiem 200ml, bułka wrocławska, chleb zwykły, bułka wieloziarnista [20g],masło [3g], Kiełbasa krakowska parzona[20g], jajecznica na masełku  [20g], ogórek świeży 10g, herbata [200ml]

Zupa ogórkowa (wywar drobiowy-wieprzowy)[300g] kotlet mielony 60g, ziemniaki gotowane puree 150g, buraczki domowe150g,    kompot owocowy[200ml]

Ciasto marchewkowe (własnego wypieku) 100g, kawa inka na mleku 240ml.

 

ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z mlekiem (mleko orzechy, mąka pszenna), bułka wrocławska(mąka pszenna, żytnia, sojowa), chleb zwykły (mąka pszenna, żytnia), bułka wieloziarnista(mąka pszenna, żytnia, płatki owsiane, mączka sojowa), masło(mleko), kiełbasa krakowska parzona,( mleko, sezam, soja, gluten ,orzechy, seler, gorczyca, jaja) jajecznica na masełku (jajka kurze masło, mleko), ogórek świeży,, herbata czarna (miód)

OBIAD: zupa ogórkowa:  marchew, pietruszka, seler, por, ogórek kiszony (gorczyca),  łopatka wieprzowa, mąka pszenna, olej rzepakowy.

 Kotlet mielony ( łopatka mielona, jajka kurze, mąka pszenna), ziemniaki gotowane (mleko),  buraczki (burak) kompot owocowy: jabłko, czarna porzeczka, truskawka.

PODWIECZOREK: CIASTO MARCHEWKOWE (mąka pszenna, mleko, kakao, jajka kurze, przyprawa do piernika, olej rzepakowy, marchewka, proszek do pieczenia, soda) , kawa inka na mleku (mleko, jęczmień, żyto)

Czwartek

20.05.2021r

Pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb zwykły, bułka wieloziarnista)[40g], masło [3g], pasztet pieczony[30g], serek topiony   [25g], pomidor [10g], kakao na mleku[200ml].herbata 200ml

Rosół z makaronem (wywar drobiowy)[300g], Bitki wieprzowe duszone w sosie[60g],  kasza jęczmienno-gryczana[150g] ogórek kiszony 150g, kompot owocowy[240ml]

Kasza manna na mleku z musem truskawkowym 100ml, Mini ciasteczka francuskie 40g,   kawa zbożowa 200ml,

ŚNIADANIE: bułka wrocławska(mąka pszenna, żytnia, sojowa), chleb zwykły (mąka pszenna, żytnia), bułka wieloziarnista(mąka pszenna, żytnia, płatki owsiane, mączka sojowa), masło(mleko), pasztecik pieczony (pszenica, mleko, jajko ,soja), serek topiony(śmietanka 18%, mleko,  pomidor, kakao na mleku (mleko, soja gluten), herbata.

Obiad: Rosół z makaronem (marchew, pietruszka, seler, por, kurczak, makaron (gluten, jajka kurze), Bitki wieprzowe duszone w sosie (mąka pszenna, mleko, śmietanka 18%, marchew , szynka wieprzowa, seler), kasza jęczmienno-gryczana (mąka pszenna, może zawierać gluten, jęczmień) ogórek kiszony (gorczyca), kompot owocowy: jabłko, truskawka, czarna porzeczka.

PODWIECZOREK: Kasza manna na mleku z musem truskawkowym (mąka pszenna, mleko3,2%, truskawki), Mini ciasteczka francuskie(mąka pszenna, jajka, mleko3,2%),  kawa zbożowa (mleko, żyto, jęczmień)

Piątek

21.05.2021r

Płatki ryżowe z mlekiem 200ml, Pieczywo mieszane(bułka wrocławska, chleb zwykły, bułka wieloziarnista)[40g], masło[3g], ser żółty salami -mlekpol  [30g],dżem truskawkowy niskosłodzony  [20g], pomidor 10g, herbata z cytryną[200ml

Zupa kalafiorowa(wywar drobiowy)[300g]  pulpeciki rybne w sosie pomidorowym 100g,ziemniaki gotowane 150g, surówka z kapusty kiszonej z marchewką 150g   kompot owocowy[240ml].

Jogurt owocowy 70g, wafle kukurydziane z dżemem 1szt, herbata owocowa cytrynowa 240ml

ŚNIADANIE: Płatki ryżowe z mlekiem (mleko, orzechy, jęczmień, zboża, owies)  bułka wrocławska(mąka pszenna, żytnia, sojowa), chleb zwykły (mąka pszenna, żytnia), bułka wieloziarnista(mąka pszenna, żytnia, płatki owsiane, mączka sojowa), masło(mleko), ser żółty salami -mlekpol(mleko,), dżem truskawkowy niskosłodzony(truskawki), pomidor, herbata z cytryną (miód)

OBIAD: Zupa kalafiorowa( marchew, pietruszka, seler, por, kalafior świeży,  śmietanka 18%(mleko)filet drobiowy, mąka pszenna.

Pulpeciki rybne w sosie pomidorowym ( mąka pszenna, miruna(ryba) ,  ziemniaki , surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, marchew, olej rzepakowy, sól, cukier) kompot owocowy  (truskawki, jabłko, czarna porzeczka, śliwka) jabłko.

PODWIECZOREK: Jogurt owocowy( mleko) , truskawki. wafle kukurydziane z dżemem (orzechy, soja, truskawki, mąka kukurydziana), herbata owocowa –cytrynowa .


Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawy do ryb, cynamon, cukier waniliowy, sól o niskiej zawartości sodu.

UWAGA: Zgodnie z informacjami od producentów, mogą one zawierać śladowe ilosci:

glutenu, mleka i produkty pochodne, jaja, soi, selera, gorczycy, orzeszki i orzechy.

Alergeny oznaczono tłustym drukiem.

Potrawy przygotowywane w piecu konwekcyjno-parowym.



































© 2012-2021 Przedszkole Gminne w Kramsku, ul. Konińska 20, 62-511 Kramsk, tel. 63 245 18 81 wew. 26, e-mail: przedszkole.kramsk@gmail.com